Keylogger ve Güvenlik

Keylogger’lar; klavye girdilerini kayıt altına alan zararlı bir yazılım olduğu gibi güvenlik amaçlı da kullanılan bir takip yazılımıdır.

İlk keylogger, 1983’te Perry Kivolowitz tarafından yazılmıştır.

Keylogger’lar, yönetici bilgisi dahilinde kurulduğunda tamamen güvenlik amaçlı kullanılabilirler. Örn: Bir ebeveyn çocuğunu internet başındayken takip etmek isteyebilir ve bunun için keylogger kullanabilir.

Çeşitli yollardan bilgisayarımıza bulaşan, bilginiz dışında olan kurulumlar, sistem güvenliğini tehdit eder. Casusluk ve saldırı amacı taşır. Klavye girdilerinizi eş zamanlı saldırgana ileterek kişisel bilgilerinizin saldırganın eline geçmesini sağlar. Keylogger’ların sisteminize bulaşmasının en yaygın yolu, herhangi bir programın içine keylogger yerleştirilerek sisteminizde (arka planda) çalıştırılmasıdır.

Keylogger’lara karşı önleminizi alın!

Keylogger’lar genelde saldırgana bilgilerinizi, mail yolu ile  iletirler (Ekran görüntüsügönderen versiyonlarıda vardır.). Yani sisteminizden dışarıya bir veri akışı oluyor. Firewall’lar, bir program dışarıya veri gönderirken sizden onay isterler. Firewall kullanarak dışarıya gönderilen verileri daha detaylı görebilir, ağ trafiğini kontrol altına alabilirsiniz.

Keylogger’lar klavye girdilerini kontrol eden basit yazılımlar olduğundan, yazılmayan şeyleri kontrol edemezler. Bu doğrultuda, parola yöneticisi kullanmak güvenli seviyenizi arttıracaktır.

Firewall’ları aşmayı başarmış keyloggerları temizlemek için antivirüs programlarından ve anti-keylogger programlarından yararlanabilirsiniz.

Print Friendly, PDF & Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir